Den 5 mars fick NVTS besök av landskapsingenjör Lars Engström från Växtbiten i Uppsala. Han delade med sig av sina kunskaper om hur man anlägger och sköter en häck. Han rekommenderade att klippta häckar bör ha en A-form så att även lägre grenar får ljus. När man bygger upp häcken bör man klippa ner plantorna till 15-20 cm efter plantering och låta dem växa cirka 20 cm varje år de första åren. På så sätt får man en tät häck som är grön ända nerifrån. Tänk på att bok, avenbok, gran och tuja inte klipps förrän de nått önskad höjd – det går däremot bra att frisera dem på bredden.

Vad gäller nyplantering är barrotade plantor prisvärda, enligt Lars. Barrotade plantor ska inte planteras efter första maj. April är den bästa planteringsmånaden, alternativt från oktober fram till jul. Städsegrön häck får inte planteras på hösten eftersom det finns risk att den ej rotar sig och torkar under våren.

Lars tipsade också om lämpliga redskap för häckskötsel, till exempel batteridrivna häcksaxar, stånghäcksax vid höga häckar, den användbara japansågen eller den tuffare tigersågen. Bra redskap säljs av Grönytekonsult som brukar ställa ut på trädgårdsmässan i Älvsjö. 


I våra trakter räcker det oftast att klippa häcken en gång per år. En friväxande häck behöver gallras då och då och kan ibland behöva klippas ner till 30-40 cm – det gäller till exempel syrén. JAS-perioden är ett bra riktmärke men det går även att klippa andra tider utom då det är riktigt kallt, eller då saven stiger hos häckar som kan blöda. Om man behöver gödsla sin häck rekommenderade Lars Osmocote som finns med olika verkningstid. Den kan dock vara svår att få tag på. 

Inför vintern kan det vara bra att binda ihop grenar som lätt kan brytas av snö och att skydda städsegröna häckar mot den starka vårsolen i februari. 

Lars avslutade föredraget med att tipsa om både vanliga och ovanliga klippta häckväxter som till exempel bergbambu, katsura och eldtorn. Som friväxande föreslogs glansmiskanthus, berberis, vidjehortensia, rönnbärsapel och lagerhägg. Eller varför inte en häck av rhododendron om man har rätt sorts läge. 

Nedtecknat av Gertrud Sandberg