Den 10 april berättade styrelsemedlemmarna May-Lena Färnert och Anita Österlund om en av sina passioner – dahlian. 

Dahlian kom till Europa och Sverige redan på 1800-talet. Det var då tänkt att man skulle äta knölarna men det visade sig att de var allt för beska. Sedan dahlian gjorde sitt intåg i Europa följde en tid med förädling och många nya sorter togs fram. I dag finns det över 50 000 olika sorter.

I Sverige är dahlian uppkallad efter en av Linnés lärjungar – Andreas Dahl. I Norge och Tyskland kallas dahlian för georginer. 

May-Lena och Anita berättade hur olika dahliasorterna klassificeras. Den ursprungliga Dahlian, D. Coccinea är enkel.

Dahlior passar bra tillsammans med många olika växter och det finns en dahlia för alla. Det kan vara fint att hålla sig till en färgskala, till exempel vitt och grått, men det går lika bra att blanda orange och rosa. Dahlior finns däremot inte i blått.

Föredragshållarna beskrev utifrån sina erfarenheter hur man bäst sköter sina dahlior/knölar under vår, sommar, höst och vinter. 

Dahlian ska planteras grunt och vattnas sparsamt när skotten kommer upp. Önskas tidig blomning kan man förkultivera den.

Dahlian tål ej frost och knölarna behöver tas upp på hösten om man vill spara dem till nästa år. Knölarna förvaras torrt och frostfritt.

En populär del i fördraget var lotteriet där alla åhörare fick med sig en dahlia hem. Kanske blir vi fler som uppskattar dahlior!